Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9786052646403 Boyut
160-240-0 Sayfa Sayısı
540 Basım Tarihi
2023-12-29
Kapak Türü
Karton
Kağıt Türü
1.Hamur
Dili
Türkçe
Bu araştırmanın konusu, sıklıkla “Arap Baharı” olarak adlandırılmış olan 2011 Arap ayaklanma ve protestoları neticesinde meydana getirilen anayasal metinleri anayasacılık perspektifinden değerlendirmektir. Bu değerlendirme, anayasa yapım süreci ve anayasal metinlerin içeriği açısından yapılacaktır. Anayasa yapım süreci, devrim veya reform süreci bağlamında; anayasal metinlerin içeriği ise din ve devlet ilişkileri, hükümet sistemleri, temel hak ve hürriyetler ve son olarak anayasal denetim konuları çerçevesinde bir inceleme ve değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Bu analizler yapılırken, çalışma kapsamında ele alınan ülkelerin anayasal değişimlerine odaklanılacaktır.
Söz konusu ülkelerde meydana getirilen anayasal metinler (yeni anayasa ve anayasa değişiklikleri), araştırma konusunun ortaya konulması bakımından şu temel soruları akla getirmiştir.
Arap Baharı sonrası anayasal metinler, Arap Baharı öncesindekiler ile kıyaslandığında, yapım süreci ve içeriği açısından bir sürekliliği mi yoksa bir kesintiyi mi temsil etmektedirler?
Arap Baharı sonrası anayasal metinler, nasıl bir anayasacılık paradigmasının yansımasını ortaya koymuşlardır?
Arap Baharı sonrası anayasacılık hareketleri, anayasacılık kavramı açısından bakıldığında ne derece bir ilerleme ortaya koyabilmiştir?
Aklımıza gelen bu sorular, Arap Baharı sonrası anayasal metinlerin yapım süreci ve içeriğinin, belirli anayasacılık unsurları açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi arayışını gündeme getirmiştir.
Yorum yaz