Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9789752498280 Boyut
135-210-0 Sayfa Sayısı
264 Basım Yeri
İstanbul Basım Tarihi
2017-10-10
Kapak Türü
Karton
Kağıt Türü
2.Hamur
Dili
Türkçe
Cumhuriyet'in ve demokrasinin ideallerine dayanarak XX. yüzyılın başlarından itibaren yeniden kurumsallaşan, toplumsal olarak dönüşen ve inşa edilen Türkiye için önemsenen temel noktalardan biri iyi vatandaşın, ahlaklı yurttaşın nasıl yetiştirilebileceğiydi. Her anlamda yetişmiş insan potansiyeli eksikliğinin hissedildiği Türkiye'de; anayasal haklardan ahlaki ölçütlere uzanan geniş bilgi yığınına hâkim ahlaklı vatandaşın yetiştirilmesinin anahtarı ise eğitim olarak görüldü. Bu kitap, öğretim programlarında ve ders kitaplarında hem geçmişte ahlak eğitiminde ne tür yöntemlerin kullanıldığını açığa çıkartmakta hem de günümüzde nasıl bir ahlak eğitimi olması gerektiğine dair ipuçları vermektedir.
Ayrıca bu eser II. Meşrutiyet yıllarının da birikimini göz önünde bulundurarak öğretim programlarından, ders kitaplarından ve ikincil kaynaklardan hareketle Türkiye'nin tarihindeki ve eğitim düşüncesindeki iyi yurttaşın başka bir deyişle ahlaklı vatandaşın nasıl kurgulandığını açığa çıkartmaktadır. Türkiye'de ahlak eğitiminin ve eğitim düşüncesinin nereden gelip nereye gittiğine dair yön tayin eden bu eserin eğitim tarihi ve eğitim felsefesi üzerine çalışmalar yapan araştırmacılara katkı sağlaması beklenmektedir.
Seval Yinilmez Akagündüz
1985 Ankara doğumlu olan Seval Yinilmez Akagündüz, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Felsefe Bölümü'nü 2007 yılında dereceyle bitirdi. 2009 yılında "Osmanlıların Modernleşme Sürecinde Yeni Bilim Anlayışının Etkisi: Doğa Felsefesi mi, Fizik mi?" başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. 2010-2016 yılları arasında Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitim Felsefesi Anabilim dalında, "Türkiye'de Ahlak Eğitimi Üzerine Bir İnceleme" başlıklı teziyle doktor oldu. 2017 yılında Ahi Evran Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, Felsefe Tarihi Anabilim Dalına Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. Halen aydı üniversite de görevine devam etmektedir.
Ahlakın bireyin yaşantısı, değerleri, tutum ve davranışlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu düşünen Seval Yinilmez Akagündüz, eğitim-öğretim adına yapılan çalışmaların temelinde ahlak eğitiminin olduğunu düşünmektedir. Bu düzlemde ahlak eğitimi başta olmak üzere, eğitim felsefesi ve bilim felsefesi alanlarında çeşitli makale ve kitap bölümü bulunmaktadır. Ayrıca Say yayınlarından Hüseyin Gazi Topdemir'le birlikte hazırladıkları ve 2. Baskısı 2013 yılında yapılan Dünyayı Döndüren Adam: Galileo adlı bir kitap çalışması da mevcuttur.
Yorum yaz