Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9789750505683 Boyut
130-195-0 Sayfa Sayısı
376 Basım Yeri
İstanbul Basım Tarihi
2000-01-01
Kapak Türü
Karton
Kağıt Türü
2.Hamur
Dili
Türkçe
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir tabu olan "savaşa katılmanın reddedilmesi", aslında insanlık tarihinde savaşın kendisi kadar eski bir olaydır. Savaşa ve militarizme karşı duruşun en radikal ve kapsamlı ifadesi ise Vicdani Red'dir. Elinizdeki kitap, vicdani reddin felsefi-politik temellerini, uluslararası deneyimlerini ve hukuki boyutlarını ortaya koyuyor. 26 yazarın katkıda bulunduğu kitabın zengin içeriği, konunun boyutlarını da ortaya koyuyor...
Militarist sistem ve erkek egemenlik, cinsiyetçilik
heteroseksizm eleştirisi olarak vicdani red
Ulusal orduların yurttaş yaratma sürecindeki rolü (Suavi Aydın), Militarizmin inşasının aracı olarak eşitsizliğin meşrulaştırılması ve yurtseverlik (Melek Göregenli), Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde asker kaçaklığı (Erik Jan Zürcher), 21. yüzyılın başında vicdani red (Ulrich Bröckling), Sivil itaatsizlik ve anti-militarizm (Nilgün Toker Kılınç), Vicdani reddin felsefi gerekçeleri (Taha Parla), Kadınlar askerî vicdani reddin neresinde? (Cynthia Enloe), Kadın vicdani redciler neyi reddediyor? (Ayşe Gül Altınay), Vicdani red ve erkek şiddeti (Serpil Sancar), "Çürük raporu" ve hegemonik erkekliğin inşası (Alp Biricik).
Dünyada ve Türkiye'de vicdani red deneyimleri
Dünyada vicdani red hareketi (Andreas Speck-Rudi Friedrich), Kuzey ve Güney Amerika (Matthew Gutmann), Şili (Pelao Carvallo), İspanya (Cthuchi Zamarra), İsrail (Tali Lerner), Yunanistan (Michalis Maragakis-Alexia Tsouni), Türkiye (Coşkun Üsterci-Uğur Yorulmaz).
Hukuki boyut
Avrupa ülkelerinden vicdani red hakkına genel bir bakış (Özgür Heval Çınar), Vicdani red ve alternatif hizmette uluslararası standartlar (Rachel Brett), Vicdani redde Avrupa standartları ve alternatif hizmet (Friedhelm Schneider), Uluslararası hukukta vicdani red ve Osman Murat Ülke davası (Kevin Boyle), Vicdani red ve anayasa (Osman Can), Türkiye'de vicdani red suçu (Hülya Üçpınar).
Yorum yaz