Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9786059680554 Boyut
165-235-0 Sayfa Sayısı
213 Basım Yeri
İstanbul Basım Tarihi
2017-11-12
Kapak Türü
Karton
Kağıt Türü
Kitap Kağıdı
Dili
Türkçe
"Günümüz uygarlığının temelleri yaklaşık 12 bin yıl önce Yakın Doğu'da, insanların yerleşik köyler kurarak çiftçilik yapmaya başlamaları ile atılmıştır. Besin üretimine geçiş öylesine önemli sonuçlar vermiştir ki "Neolitik Devrim" olarak da tanımlanmıştır. Söz konusu yeni kültürel yapılanmanın oluşumunda Anadolu'nun ne kadar önemli bir yeri olduğu ancak son yıllarda anlaşılmıştır. Yazar uygarlığın gelişiminde dönüm noktasını oluşturan Neolitik Dönem'in temel taşı sayılan Çayönü, Mezraa Teleilat, Toptepe, Hoca Çeşme ve Aşağı Pınar kazılarına öğrenci, araştırmacı ve alan yöneticisi olarak katılarak arazi deneyimi kazanan sayılı uzmanlardan biri olmuştur.
Halen Neolitik Dönem'in en eski basamağını temsil eden Gusir Höyük ile bu yaşam biçiminin batıda gelişen modelini yansıtan Aktopraklık Höyük'teki arkeolojik araştırmaları yürütmektedir. Bu kitabın konusu olan Aktopraklık Höyük; Gusir, Çayönü, Göbekli Tepe ile başlayan kültürel oluşumun Batıya, Balkanlar'a yayılım sürecini yansıtan en önemli buluntu yerlerinden biri olarak ün yapmıştır.
Necmi Karul 8 bin yıl önce Bursa'ya gelerek yerleşen ilk çiftçileri ve onların yaşamını anlatmakla kalmıyor, kapsamlı bilgi birikimi ile Neolitik Dönem'in 5 bin yıllık gelişim sürecini toplumun her kesiminin anlayabileceği bir dil ile sunuyor."
Prof. Dr. Mehmet Özdoğan
Yorum yaz