Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9786055101015 Boyut
245-330-0 Sayfa Sayısı
448 Basım Yeri
İstanbul Basım Tarihi
2013-08-01
Kapak Türü
Ciltli
Kağıt Türü
2.Hamur
Dili
Türkçe
Cezayir. Akdenizde bizim parçamız.
Cezayirde şehit düşmüş Oruç Reis. Cezayir devletini kurarken İspanyollarla göğüs göğüse savaşırken Tilimsan dağlarında mezarı hâlâ bilinmiyor. Cezayire sultan olmuş Barbaros Hayreddin Paşa. Sonra da bu sultanlığını Osmanlıya bağlayarak kapdan-ı derya olmuş. Cezayir Anadoludan ve Rumelinden giden levendlerin denizcilik okulu. Mezzomorto Hüseyin Paşa, Cezayirli Gazi Hasan Paşa bu okuldan geçerek kapdan-ı derya olmuşlar.
Cezayir Osmanlının sınır eyaleti: Dârul-Cihad Cezayir-i Garb. Cezayir 314 yıl boyunca Osmanlı Akdenizinin serhad eyaleti. Cezayir aynı zamanda Akdenizde ilk kaybettiğimiz vatanımız.
Cezayir, Fransızların medenileştirme adı altında vahşi yıkımı ve kültürel soykırımına maruz kalmış bir halkın direniş destanı.
Bu kitap Cezayirde bu soykırım ve yıkımdan sonra bizden kalanları araştırmak amacıyla hazırlandı. Burada Osmanlı Cezayirinden geriye kalan eserlerin bir dökümünü (envanterini) bulacaksınız. Ayrıca, Cezayire sultan, paşa veya bey olmuş Osmanlı idarecilerinin hayat hikayelerini; ve dahası Cezayiri savunmak için gitmiş ve orada kalmış Anadolulu, Rumelili gençlerin hikayelerini de bulacaksınız.
Çalışma esas itibariyle Cezayirde bulunan Osmanlı devri kitabelerinden hareketle Osmanlı Cezayirinden kesitler sunmakta. Kitabelerde kullanılan Türkçeyi ilk defa olarak Türk okurlarına aktarmakta. Yine Türkiyede ilk defa yayınlanan fotoğraflar, haritalar ve belgelerle Osmanlı Cezayirini canlandırmaktadır.
2013 yılı, yani bu yıl Cezayirin Fransızlardan kurtuluşunun 51. yıldönümüdür. 2016 yılında ise Cezayir devletinin Oruç ve Hayreddin kardeşler tarafından İspanyollardan kurtarılarak kuruluşunun 500. yılını kutlayacağız.
Bu eserimiz Cezayir ve Türk kardeşliğinin ve Cezayir ve Türkiye dostluğunun tekrar pekiştirilmesine ve canlı tutulmasına hizmet etmesi vesilesiyle...
Vira Bismilah!..
Yorum yaz