Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9786253983840 Boyut
160-240- Sayfa Sayısı
238 Basım Yeri
İstanbul Basım Tarihi
2023-06-15
Kapak Türü
Karton
Kağıt Türü
Kitap Kağıdı
Dili
Türkçe
Son yıllarda iş dünyası birçok kriz, belirsizlik ve doğal afetlere hazırlıksız yakalanmıştır. İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) uygulamaları, doğal afetlerin olumsuz etkileriyle başa çıkmada önemli bir rol oynamaktadır. COVID-19'un tüm dünyaya yayılmasının ardından Mart 2020'de Türkiye'de yüz yüze eğitime ara verilerek çevrim içi eğitime geçilmiştir. Bu araştırmaya, Türkiye'de özel okullarda görev yapmakta olan (öğretmen, müdür, idari personel) 486 kişi katılmıştır. Çevrim içi ortamda hazırlanan anket, 2022 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında (normalleşme sürecinde) katılımcılara yollanmıştır.
İKY, beş alt boyut altında incelenmiştir: personel seçimi (PS), ücret yönetimi (ÜY), beşeri sermaye gelişimi (BSG), performans yönetimi (PPY) ve iş sağlığı ve güvenliği (İSG). Pandemi sürecindeki kriz yönetimi; pandemi sürecindeki inovasyon (PSİN), itibar (PSİT) ve iletişim (PSİL) boyutlarıyla incelenmiştir. Örgütsel performans ise finansal (FİN) ve finansal olmayan performans (NFİN) boyutlarıyla ele alınmıştır.
Elde edilen sonuçlara göre insan kaynakları yönetimi (İKY), pandemi sürecindeki kriz yönetimini ve örgütsel performansı önemli ölçüde etkilemektedir. Pandemi sürecindeki kriz yönetimi de aynı şekilde örgütsel performansı etkilemektedir. Personel seçimi ve ücret yönetiminin finansal örgütsel performansa olan etkisinde pandemi sürecindeki inovasyon, itibar ve iletişimin tam aracılık etkisi olduğu tespit edilmiştir. Direkt etkiler incelendiğinde en yüksek etki, beşeri sermaye gelişimi, personel seçimi ve personel performans gelişiminin finansal olmayan performansa etkisinde görülmüştür. Beşerî sermaye gelişimi ölçeğindeki ifadelerden en etkili olanları; BSG'nin kurumun büyüme stratejilerinden biri olması, kariyer fırsatı sunması ve personele eğitim vermeyi amaçlamasıdır.
Yorum yaz