Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9789752311305 Boyut
330-330-0 Sayfa Sayısı
424 Basım Yeri
İstanbul Basım Tarihi
2014-04-01
Kapak Türü
Sıvama Cilt
Kağıt Türü
Kuşe
Dili
Türkçe - Osmanlıca - İngilizce
İki koleksiyon eseri tek bir
özel kutuda bir arada...
Biri Cihânnümâ'nın nadide bir el yazmasının teknolojiyi sonuna kadar kullanarak elde edilen baskı tekniğiyle tıpkıbasımı, diğeri ise aslından uzaklaşmadan, günümüz bilgileriyle açıklanmaya çalışılan İbrahim Müteferrika baskısı...
Postmodern bir tıpkıbasım...
TSMK Revan Koleksiyonu'nda bulunan Osmanlıca Cihânnümâ tıpkıbasımı, Fuat Sezgin'in Kâtip Çelebi'yi ve eserini değerlendirdiği İngilizce-Türkçe önsözle başlıyor. Günümüz bilgileriyle bir başka başyapıta dönüşen post-modern Cihânnümâ ise o günün tarihini daha iyi anlamak için adeta ışık tutuyor. Bu eşsiz eserlerin orijinal kopyalarından bazıları Sotheby's müzayedelerinde 2013 yılında 120 bin sterlin'e alıcı buldu...
Doğu biliminin Batı bilimiyle sentezini yapmaya cesaret eden ilk Türk bilim adamlarından biri Kâtip Çelebi. Tarihten tıbba, coğrafyadan astronomiye kadar geniş bir ilgi alanıyla, XVII. yüzyılda tarihin en önemli coğrafya eserlerinden birini ortaya koydu. Kâtip Çelebi'nin 1648'de yazmaya başladığı ve 1654'te eklemeler yaptığı Kitâb-ı Cihânnümâ'yı 78 yıl sonra 1732'de İbrahim Müteferrika Matbaa-i Amire'de bastı.
Kütüphanenizde mutlaka olmalı...
Bu el yazması kitabın yüzlerce yıllık masalsı bir öyküsü var. Hattatlarca ve nakkaşlarca kaç kopya çoğaltıldığı bilinmiyor. Bu el yazmalarından biri ise Topkapı Sarayı Kütüphanesi Revan Kitaplığı'nda 1624 numaraya kayıtlı. Astronomi ve coğrafya bilgilerinin yanı sıra sosyal bilimlere de geniş yer ayrılan "Cihânnnümâ"da kentlerin enlem ve boylamları, birbirlerine olan uzaklıkları, dönemin dünya ülkelerinde sanayi, halkların din ve dilleri ve nüfus bilgileri aktarılıyor.
Özgün tasarımıyla, ileri görüşlülüğü, Osmanlı'yı ve yenilikçiliği anlamak adına her kütüphanede bulunması gereken bir çalışma.
Yorum yaz