Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9786057691958 Boyut
160-240- Sayfa Sayısı
120 Basım Yeri
Edirne Basım Tarihi
2022-07-22
Kapak Türü
Karton
Kağıt Türü
Kitap Kağıdı
Dili
Türkçe
Yörükler, öteki Türkmen toplulukları ile birlikle, toplumumuzun en önemli bileşenlerinden birini oluşturur. Yörük-Türkmen kültürü de kültürümüzün temel köşe taşlarından birini teşkil eder.
Anadolu Yörük-Türkmen kültürünün kökenleri Orta Asya Türk göçebeliğine kadar iner. Anadolu'da Yörükler oldukça büyük bir coğrafyada varlık göstermişlerdir
Yörüklere büyük ölçüde Sivas, Ankara, Bolu, Kastamonu,Balıkesir, Manisa, Kütahya, Afyon, Uşak, İzmir, Aydın, Antalya, Konya, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illeri sınırları dâhilinde rastlanır.
Mersin ili, özellikle de Mersin kırsalı, ülkemizde, Yörük-Türkmen topluluklarının en yoğun yaşadığı coğrafi bölgelerin başında gelir. Yarı-göçer konumdaki bazı topluluklar, ülkemizde yaşanan hızlı değişim gelişim sürecinin de tabi bir neticesi olarak, yok olma tehdidi ve baskısı ile karşı karşıyadır. Sorunlar yalnızca göç yolu ve güzergâhlarında yaşanan sıkıntılarla sınırlı kalmamaktadır.
Bu toplulukların mensubu bireyler, ekonomik problemlerden aile içi ilişkilere, çocuklarının eğitimine kadar ciddi problemlerle de mücadele vermektedirler. Hal böyle olunca, Mersin yöresi Yörük Türkmen topluluklarına yönelik akademik çalışmaların önemi bir kat daha artmaktadır.
Toplumsal, ekonomik, teknolojik ve diğer alanlarda yaşanan hızlı değişim, milli kültürümüzün en önemli unsurlarından olan Yörük-Türkmen kültürünün, maddi ve manevi boyutları üzerinde de önemli bir baskı ve tehdit unsuru oluşturmaktadır. Bu tehditleri, gelişen medya ve bilişim teknolojileri nedeniyle, küresel kültürel baskılar daha da ileri seviyelere taşımaktadır.
Gidişat, en kısa sürede kalıcı ve süreklilik arz eden tedbirler alınmazsa, önemli bir kültürel birikimimiz yol olmak gerçeği ile yüz yüze kalacaktır.
Yorum yaz