Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9786053146636 Boyut
163-235- Sayfa Sayısı
176 Basım Tarihi
2023-10-02
Kapak Türü
Karton
Kağıt Türü
Kitap Kağıdı
Dili
Türkçe
Dilara Balcı, bu kitapta Türkiye sinemasına farklı bir boyuttan bakıyor.
Öteki olmak…
1940-1977 yılları arasında çekilmiş doksan bir filmin değerlendirmesi bu, ancak sonrasını da işaret ediyor çözümlemeleri.
Bir yandan tarihselliği içinde Türkiye sinemasını ele alırken, sinemayı var eden oyuncusundan yönetmenine, laboratuvarcısından yapımcısına bütünlüklü bir fotoğraf sunuyor. Diğer yandan filmlerde yer alan “öteki”lerin karakter tahlillerini yapıyor… azınlıkların sinemadaki temsiliyet biçimlerini ele alıyor.
Bazen yalnız, isimsiz, gülünç, kimi zaman “hain”… ve bu temsiliyetlerle iç içe geçmiş o insanların meslekleri.
Tiyatro ve edebiyat ile sinemanın etkileşimi de bir yaklaşım olarak tamamlıyor araştırmayı.
Kavramsal bir eksen etrafında örülüyor “öteki”lerin hikâyesi.
Bu eleştirel bakışın Türkiye sinemasına katkısının ötesinde, izleyicinin de önyargılı yaklaşımını dönüştüreceğini umuyoruz.
DİLARA BALCI: 1985 yılında İzmir'de doğdu. Üniversite eğitimine 2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV bölümünde başladı. Lisans öğrenimi boyunca Metin Erksan, İlhan Arakon, Nedim Otyam, Memduh Ün, Duygu Sağıroğlu, Feyzi Tuna, Serdar Akar gibi sinemacılardan dersler aldı. Bu süre içinde aralarında çeşitli festivallerde gerçekleştirdiği kısa filmleri gösterildi; televizyon yapımlarında reji ve kurgu asistanı olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi'nde, Sinema Bilim Dalı'nda tezli yüksek lisans programını; 2016 yılında da aynı üniversitede yine Sinema Bilim Dalı'nda doktora programını tamamladı. 2016 yılında Damla Güçer ile birlikte çektiği Körler Müessesesi adlı imgesel kısa film ile Bursa Kısa Film Festivali'nde birincilik ödülü kazandı. 2010 yılından bu yana, çalıştığı Yaşar Üniversitesi'nde Film Tasarımı bölümünde, Dr. Öğretim Üyesi kadrosunda Dünya ve Türkiye Sinema Tarihi, Kurgu Çalışmaları, Modern Sinema, Sinema ve Sanat, Belgesel Film Teorisi gibi dersler vermektedir. Çok sayıda bilimsel makalenin yanı sıra Yeşilçam'da Öteki Olmak ve Feyzi Tuna: Her Film Bir İmtihandı adlı kitapların da yazarıdır.
Yorum yaz