Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9786059527781 Boyut
160-240-0 Sayfa Sayısı
584 Basım Yeri
Ankara Basım Tarihi
2022-08-12
Kapak Türü
Karton
Kağıt Türü
Kitap Kağıdı
Dili
Türkçe
BİRİNCİ KISIM
VERGİLENDİRME VE İNSAN HAKLARI
BİRİNCİ BÖLÜM
VERGİLENDİRMENİN TEMEL İLKELERİ
İKİNCİ BÖLÜM
İNSAN HAKLARI KAVRAMI VE
AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İNSAN HAKLARINI KORUMA MEKANİZMALARI
İKİNCİ KISIM
MÜLKİYET HAKKI VE VERGİLENDİRME
BİRİNCİ BÖLÜM
AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ
KAPSAMINDA MÜLKİYET HAKKI
İKİNCİ BÖLÜM
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNİN VERGİLENDİRME
ALANINDA MÜLKİYET HAKKINA İLİŞKİN KARARLARI
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
TÜRK VERGİ SİSTEMİNİN AVRUPA İNSAN HAKLARI
MAHKEMESİ İÇTİHATLARINA UYUMU
ÜÇÜNCÜ KISIM
ADİL YARGILANMA HAKKI VE VERGİLENDİRME
BİRİNCİ BÖLÜM
AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ
KAPSAMINDA ADİL YARGILANMA HAKKI
İKİNCİ BÖLÜM
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNİN VERGİLENDİRME
ALANINDA ADİL YARGILANMA HAKKINA İLİŞKİN KARARLARI
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
TÜRK VERGİ YARGISININ AVRUPA İNSAN
HAKLARI MAHKEMESİ İÇTİHATLARINA UYUMU
DÖRDÜNCÜ KISIM
DİĞER İNSAN HAKLARI VE VERGİLENDİRME
BİRİNCİ BÖLÜM
KANUNA DAYALI CEZALANDIRMA HAKKI
(SUÇ VE CEZALARIN KANUNİLİĞİ) VE VERGİLENDİRME
İKİNCİ BÖLÜM
ÇİFTE YARGILANMAMA VE ÇİFTE CEZALANDIRILMAMA
HAKKI VE VERGİLENDİRME
ÖNSÖZ ve TEŞEKKÜR
Vergilendirme ilişkisinin bir tarafında birey diğer tarafında ise devlet bulunmaktadır. Bu ilişkide taraflar arasında eşitlik söz konusu değildir. Bu durum, tarafların çıkarları arasında çatışma ortaya çıkarmaktadır. Çatışmanın varlığı, mükellef haklarının ve insan haklarının önemini ortaya koymaktadır.
Bir uluslararası sözleşme olarakAvrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, insan hakları konusunda asgari ölçütleri belirlemektedir. Vergi mükelleflerinin de AİHS kapsamında koruma altında bulunan pek çok hakkı bulunmaktadır. Vergi idareleri ve vergi mahkemeleri mükellef hakları kapsamında AİHS normlarını dikkate almak durumundadırlar. Bu doğrultuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları da oldukça önemlidir.
İnsan haklarının vergi hukukuna olan yansımalarını ve bu doğrultuda AİHM'in ve AYM'nin vergiye ilişkin kararlarını inceleyen bu çalışma, Çankaya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Hukuku Anabilim Dalı'nda doktora tezi olarak hazırlanmış; Prof. Dr. Nurettin Bilici, Prof. Dr. Mehmet Turhan, , Doç. Dr. Cenker Göker, Doç. Dr. Oytun Canyaş ve Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Akçaoğlu'ndan oluşan jüri tarafından 02.05.2017 tarihinde oy birliği ile kabul edilmiştir.
Çalışmanın bugüne gelmesindeki en büyük pay, akademik hayatımın en başından beri yanımda olan, lisans, yüksek lisans ve doktora sürecinde beni hep destekleyip yönlendiren ve her sorumu sabırla yanıtlayan Prof. Dr. Nurettin Bilici'ye aittir. Öğrencisi olmaktan büyük onur ve mutluluk duyduğum sayın Hocama ne kadar teşekkür etsem azdır.
Yine jüri üyelerim, Prof. Dr. Mehmet Turhan, Doç. Dr. Cenker Göker, Doç. Dr. Oytun Canyaş ve Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Akçaoğlu'na çalışmaya yapmış oldukları katkı ve vermiş oldukları emek için şükranlarımı sunmak isterim. Değerli jüri üyelerinin katkıları metne işlenmiştir.
Bu çalışmanın hazırlanmasında emek veren Barış Gezerkaya ve Savaş Kitabevi'nin değerli çalışanlarına titiz çalışmaları için teşekkür ederim.
Son olarak, aldığım her kararda yanımda olan ve beni hep destekleyen canım Annem Ayşe Dilemre ile canım Babam Akif Dilemre'ye ve öğrencilik yıllarında sıramı, şimdi ise hayatımı paylaştığım eşim Serdar Öden'e sonsuz teşekkür ederim.
Çalışmanın siz değerli okuyuculara faydalı olması dileğiyle…
Yorum yaz