Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9789756768266 Boyut
135-210-0 Sayfa Sayısı
482 Basım Yeri
İstanbul Basım Tarihi
2016-01-01
Kapak Türü
Karton
Kağıt Türü
2.Hamur
Dili
Türkçe
Acaba postmodernizm bir temel bırakmadığı için demokrasi ortadan kalkacak mı? Veya Fukuyama nın belirttiği üzere liberal demokrasi ve kapitalizm tarihin sonuna mı işaret etmektedir? Yoksa Vico nun belirttiği üzere demokrasiden geri gidişler mi yaşanacaktır? Ya da Huntington ın dediği gibi üçüncü demokratikleşme dalgasından mı bahsedilecektir?
Eski Yunan ve Roma geleneği iktidarı kanun dışı yollarla ele geçiren kimselere tiran damgası vurup olumsuz nitelerken, doğuda iktidarın ele geçirilmesinin tanrının inayeti olarak algılandığı ve normal görüldüğü, bu nedenle de iktidara kolayca el konulabildiği belirtilmektedir. Genelde iktidar, dini takdis ile meşrulaştırılmaya çalışılırken bugün diktatörler, geçmişte dini takdisle sağlanan meşruluğu plebisiter seçimlerle sağlamaya çalışmaktadır. Touraine demokrasilerin ortak özelliğini; iktidarın sınırlanması, siyasal yöneticilerin halkın temsilcisi olması ve yurttaşlık olarak saymaktadır. Bu açıdan demokraside devletin üslubu da önemlidir. Herşeyden önce demokratik devlet vatandaşlarının kişiliklerini tanıdığı gibi, toplumda kişilerin rızasıyla oluşturdukları diğer toplulukları da tanımaktadır. Zorlamaya dayalı merkeziyetçi yapıların özgürlük, sorumluluk ve yaratıcılığı yok ettiği hususunda güçlü bir anlayış bulunmakta ve bunun günümüzün sanayi sonrası toplum yapısıyla bağdaşmadığı belirtilmektedir. Daha ötede ise postmodern gelişmelerin modernliğin temelini ve özne anlayışını da bozarak her şeyi yıkma eğiliminde olduğu vurgulanmaktadır.
Aytekin Yılmaz bu eserinde; siyasal alanla ilgili tartışmaları ele alıp tarihsel süreçte ortaya çıkan yaklaşımlara yeni gündem maddelerini de katarak, örneğin komüniteryan ara-yışlar ve post modern gelişmeler, insan hakları ve sivil toplum gibi konuları da demokrasi bağlamında incelemektedir.
Yorum yaz