Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9789944105057 Boyut
155-235-0 Sayfa Sayısı
408 Basım Yeri
İstanbul Basım Tarihi
2010-12-30
Çeviren
Mesut Karaşahan
Kapak Türü
Karton
Kağıt Türü
2.Hamur
Dili
Türkçe
·Kültürü hangi kavramlardan hareketle anlayabiliriz?
·Kültürel Kuram, kültürün hangi yönlerinin incelenmesini esas alır?
·Kültürel Kuram, kültür vakıalarını nasıl kuramsallaştırır?
Kültür kelimesi ne anlama gelir diye bir soru soracak olsak, kaçınılmaz biçimde farklı farklı muhtemel cevaplar aklımıza gelir ve bunlar da sıklıkla bizim böyle bir soruyu soruş tarzımıza bağlı olarak değişir. Kültürel kuram, kendi araştırma alanı olarak, fiilen olmasa da en azından prensipte, kültürün bütün yönlerinin incelenmesini esas alır. Şu halde kültürel kuram, "kültür" kelimesiyle alâkalı bir anlamlar çeşitliliğinin doğruluğu kendinden menkul şekilde öne sürülmesiyle başlar.
Fakat bu eserde daha ziyade kültürel kuramı kendi tarihsel ve entelektüel bağlamında çok daha sağlam bir şekilde konumlandırılmasının önemini savunulmaktadır. Bunu yaparken, daha kusursuz bir düşünümselliği ve akademik çalışma konusundaki Ortodoks, pozitivist yaklaşımlara muhalefet etmeyi kolaylaştırmak mümkün olabilir. Bu belki de kültürel kuramın tam anlamıyla ne tür bir disiplin olduğu sorusunu sormak demektir; ve farklı bir (anti-) disiplin olmaktan ziyade çeşitli disiplinlerde (sosyoloji, antropoloji, felsefe, müzikoloji ve edebi eleştiri dahil) yaşanan dinamizme işaret edebileceğini öne sürmek demektir. Şu halde kültürel kuram, yirminci yüzyıl boyunca akademik çalışma konusundaki Ortodoks yaklaşımlara karşı ortaya atılan kuşku ve eleştirilerin toplamına işaret eden bir şey olarak çok daha uygun biçimde anlaşılabilir.
Sonuç olarak, bu sözlük meydana getirilirken, sadece kültürel kuramda öne çıkmış anahtar kavramlarla sınırlı tutulmadı, buna ek olarak çalışmanın kapsamı, bu kavramlara daha derin temeller ve entelektüel sağlamlık sağlayan kavramsal ve kültürel araçları dâhil edecek şekilde geniş tutulmaya çalışıldı.
Yorum yaz