Ürün Özellikleri
Stok Kodu
13000000004070 Boyut
13.50x21.50 Sayfa Sayısı
284 Basım Yeri
Eskişehir Basım Tarihi
2018-09
Kapak Türü
Ciltsiz
Kağıt Türü
2. Hamur
Dili
Türkçe
Türk Felsefesinin imkânının ve ufkunun araştırıldığı bu eser, yeni bir medeniyet hamlesi yapabilmek için yeni bir bilinç ve dikkate ihtiyacımız olduğunu ortaya koymaktadır. Hiçbir medeniyet felsefi düşünceden mahrum olarak kendisini var etmiş değildir. Günümüz dünyasında ihtiyaç duyulan medeniyet tasavvuru veya felsefileşmiş bir medeniyet seviyesi de felsefenin yardımı ile geliştirilebilecek olan eleştirel bir öz bilinçle oluşturulabilir. Zira felsefe, içinden çıktığı kültürün en yüksek bilinci hükmündedir. Bir Türk felsefe hayatına veya bir Türk felsefesine sahip olmak, kültürel sürekliliğin ve yaratıcılığın teminatıdır. Türk felsefesi ve Türk medeniyeti birbirlerine yaslanan ve birbirlerinden olabildiğince beslenen iki alandır.
Bu eserde ülkemizin önde gelen ve Türk düşüncesi ile yakından ilgilenen felsefeci akademisyenleri, felsefe ile kendi gerçekliğimizi nasıl anlayıp yorumlayabileceğimizi büyük bir hassasiyetle ortaya koymakta, felsefileşmiş bir medeniyet tasavvurunun imkân ve şartlarını araştırmaktadırlar. Ortak noktaları Türk düşüncesinin sorunları ve oluşturulması olan düşünürlerimiz, kendi özel ilgi alanlarından hareketle çok sesli, çok boyutlu, yeni ve özgün cevaplar üreterek, felsefe kültürüne nasıl katılacağımız hususunda örnekler sergilemişlerdir. Medeniyet kurucu insanlık başarılarının; etik, estetik ve metafizik değerlerin bir bütün halinde düşünülmesi ihtiyacını tespit etmişlerdir. Böylece bir yandan felsefi etkinliğin bir dil ve kültür ortamından hareketle gerçekleştirileceğini göstermişler, bir yandan da evrensele yönelmenin ve onunla bütünleşmenin örneklerini ortaya koymuşlardır.
Türkiye'de felsefe okuyan, felsefe kültürü edinmek isteyen, felsefenin bilimle, sanatla, maneviyatla ilişkileri üzerine düşünen herkes için bir başvuru kaynağı olabilecek olan elinizdeki bu eser, hem günümüzü anlamak hem de geleceği tahayyül etmek için bir hareket noktası olarak okunabilir. Felsefenin kendi tarihimizden, dilimizden, kültürümüzden ve gerçekliğimizden kopuk, yabancı bir entelektüel uğraş olmadığını, aksine milli varoluşumuz için gerekli bir bilinç düzeyi olduğunu gösteren bu çalışma ayrıca felsefenin ne olduğu, felsefi soruların ve sorgulamaların nasıl cevaplandırıldığı ve temellendirildiği hususunda da okuyucusuna bir felsefi yöntem örneği de sunmaktadır.
Yorum yaz