Ürün Özellikleri
Stok Kodu
9786054399192 Boyut
135-215-0 Sayfa Sayısı
269 Basım Yeri
İstanbul Basım Tarihi
2000-01-01
Kapak Türü
Karton
Kağıt Türü
2.Hamur
Dili
Türkçe
Arka Kapak Yazısı:
Yılmaz bu denemelerinde zaman ve kişiler arasındaki diyalektik ilişkiyi; pasif bir izleyici olarak izlerken, okuyucuya dinamik bir siyasi analizden damıtarak sunuyor ve her zamanki gibi konunun etrafında kurduğu öykülerle adeta raks ederek okuyucuyu siyasal kavramları kavrattığı merkeze çekiyor.
Abdullah Nihat Yılmaz bu kitabında Şapkasız Teğmende olduğu gibi yine modernizmin büyük yürüyüşüne katkı koyarak devam ediyor. Ulusal kimlikten evrenselliğe, müjdeci bir geleceği betimleyen devrim inancıyla; modernist, sosyalist ve hücrelerine kadar ulusalcı kimliğiyle... Uralların Ötesine bakıyor... Nereden mi bakıyor? Her yerden; Londradan, Ankaradan, Madridten, Paristen, Helsinkiden, Kalkütadan, Moskovadan ve Pekinden...
KAĞAN GÜNER
Bu kitap, Önsözünde Kağan Günerin, niteliğini, sanat-edebiyat eleştirisi alanında da uzman sayılan Terry Eagletona gönderme yaparak saptadığı siyasal deneme türündeki yazılardan oluşuyor ve yazarının Sunusunda işaret ettiği konumda olgunlaşıyor.
Yani resim ve fotoğraf sergileri, edebiyat alanındaki gelişmeler, kültür-eğitim etkinliklerinin tanıtımı, yakın geçmişteki siyasal çıkışların yorumu, günümüzdeki siyasal baskılar hep tek tek ele alınmış, kaynakları belirtilerek çıkış yolları aranmıştır... Dil: konuşulan Türkçe; anlatım: yalın; istif: özenli; duruşlar: dik; entelektüel nevale: sıcak ve amaç: ışıklıdır.
Yayınevimiz BERFN, bu kitabı okurlarına sunmakla övünç duymaktadır.
*ABDULLAH NİHAT YILMAZ
Asıl adı Abdullah Yılmazdır. Nüfus kayıtlarına göre 15 Aralık 1941 yılında Fatsanın Bozdağı köyünde doğdu. ilk okulu Yukarı Çaltımar köyü ilkokulunda, ortaokulu Fatsa ve Ünye ortaokullarında, liseyi Karabük Demir Çelik Lisesinin ilk yılından yatay geçiş yaptığı Kuleli Askeri Lisesinde ve Harbiyeyi Ankara Kara Harp Okulunda bitirerek subay oldu.
Yılmaz, teğmenken 21 Mayıs 1963 yılındaki Askeri ayaklanmaya katıldı ve bu girişimi sonucunda 15 yıl hapse ve 5 yıl sürgün cezasına çarptırıldı.
1966daki genel aftan yararlanarak hapisten çıkan Yılmaz, 1967de (TRTnin 27 Mayıs Anayasası gereği özerk olduğu dönemde) sınavla girdiği Ankara Radyosunda Program yapımcısı (prodüktör) olarak çalışmaya başladı ve halk arasında köy saati diye algılanan 250 programının yapımcısı oldu.
(1970te bu programlarından Bu Yurdun Sesi adlı dizide yayınlanan bor madenlerinin millileştirilmesini savunan biri Ankara 4ncü Asliye Mahkemesinde yargılandı ve emperyalizmi kötüleme gayretinde bulunduğu gerekçesiyle mahkum edildi.
Abdullah Nihat Yılmaz Kızıldere olaylarının ardından (30 Mart1972) yeniden tutuklandı ve dava sürerken Ecevitin başbakanlığı sırasında çıkan afla tahliye edildi.
1974 yazından başlayarak DİSK üyesi sendikalardan Sosyal-İşte eğitim uzmanı olarak, daha sora da Yeraltı Maden-İşte genel sekreter ve Maden-İşte Ankara Bölge Temsilcisi olarak görev yaptı.
1980nin Amerikancı Askeri darbe yönetimi DİSKi yasak örgütler listesine koyup sendika yöneticilerini tutuklanmaya başlayınca, hakkında açılan siyasal davaları da dikkate alan Yılmaz, teslim olmadı. Ve 81 nisanında yurt dışına çıktı. 1982 Ağustosundan beri Londrada yaşıyor.
Son beş yıldır Londra Olay Gazetesinde köşe yazmakta olan Yılmazın değişik sanat-edebiyat ve siyasal dergilerde makaleleri de yayımlandı.
Bilgi Kitabevince 2002de yayınlanan Şapkasız Teğmenin de yazarı olan Abdullah Nihat Yılmaz evli ve iki oğul babasıdır.
Yorum yaz